Ik ben Kaya Kersten, en ik doe de opleiding pedagogisch medewerker niveau 4 in Nijmegen. In mijn tweede leerjaar heb ik een jaar stagegelopen bij het gezinshuis het Baken. Het is voor mij een hele leuke en leerzame stage geweest. Je krijgt bij het gezinshuis veel vrijheid om leuke dingen te doen met de kinderen, door corona waren veel dingen niet mogelijk. Toch heb ik een boel leuke dingen kunnen doen met de kinderen zoals wandelen in het bos, naar meerdere parkjes gegaan, naar een pannenkoekenhuis gegaan, taarten en cakes gebakken en nog meer leuke activiteiten. Je krijgt een mooie band met de kinderen en leert ze echt kennen. Ieder kind is natuurlijk anders en heeft zijn eigen rugzakje, dit is juist het leuke aan een gezinshuis dat je verschillende kinderen hebt.

Ik heb tijdens mijn stage bij het gezinshuis praktijkexamens moeten maken voor mijn school, Marcia en Ricardo stonden altijd open om mijn vragen te beantwoorden en mij te helpen. Je voelt je bij het gezinshuis ook echt als een medewerker en niet zomaar als een hulpje, je wordt serieus genomen en wordt bij het proces van de kinderen betrokken. Er worden vragen gesteld aan je wat jij ervan vindt of wat jij gedaan zou hebben. Op mijn opdrachten kreeg ik altijd een fijne terugkoppeling met wat ik goed deed maar ook wat beter kon. Ik heb vooral bij het gezinshuis geleerd om kinderen op een positieve manier te benaderen en ze zelfstandig dingen laten doen zodat ze er ook van leren. Mijn eigen ontwikkeling is er dus op vooruitgegaan, ik probeer zelf nu ook het positieve in alles te vinden ook als er dingen fout gaan.

Ik ging altijd met veel plezier naar het gezinshuis en keerde aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis. Marcia en Ricardo zijn erg fijne mensen om mee samen te werken en die je op een positieve manier feedback geven. Je krijgt met ieder kind een speciale band en dit allemaal op hun eigen manier. Mijn stage bij het gezinshuis is super leerzaam geweest en had ik zeker niet willen missen, ik kijk hier dan ook met een positief gevoel op terug.

-Kaya Kersten.

Mijn naam is Eline Beisiegel. Ik ben 20 jaar oud en studeer pedagogiek aan de HAN in Nijmegen. In mijn tweede jaar heb ik 2 dagen per week stage gelopen in Gezinshuis Het Baken. 

Als ik dat stagejaar in een paar woorden zou mogen omschrijven dan zou het: uniek, innovatief, warm en betekenisvol zijn. Uniek, omdat het een unieke stageplek is. Je komt niet alleen bij de kinderen thuis, maar ook bij je praktijkbegeleiders: ze wonen en leven op jouw praktijkplek. Het is een unieke ervaring om (letterlijk) een kijkje in de keuken te nemen en met het gezin mee te draaien. Je leert kinderen zo op een hele andere manier kennen dan bijvoorbeeld op school of een BSO. Daarnaast kijken Marcia en Ricardo naar jou als een uniek persoon. Ze passen hun coachingsstijl op jou aan. Je bent volgens hen echter wel een gelijke en zo word je ook echt door hen behandeld. Dat is best uniek voor een stagiaire! Ik heb het woord ‘innovatief’ gekozen, omdat een gezinshuis een innovatieve praktijkplek is. Door de nieuwe Jeugdwet die sinds 2015 van kracht is, gaat bij een uithuisplaatsing de voorkeur uit naar een gezinshuis. Een gezinshuis is continu in verandering. Het moet telkens voldoen aan allemaal nieuwe wetten en regels, maar de samenstelling van het huis veranderd ook. Soms komt er iemand bij, soms gaat er iemand weg en de kinderen worden natuurlijk ouder, waardoor er een andere atmosfeer ontstaat. ‘Warmte’: ik voelde me na een tijdje echt onderdeel van het gezinshuis. Marcia en Ricardo werken met veel liefde, zorg en passie in het gezinshuis. Ik ervaarde echter niet alleen de warmte van de gezinshuisouders, maar ook van de kinderen. Je gaat een stukje deel uitmaken van hun leven. Zo kan je bijvoorbeeld mee naar een afspraak bij de orthodontist, of mee naar de sportschool of zwemles. Maar je kan ook iets leuks met ze gaan doen, zoals naar een museum of de bioscoop. Het heeft natuurlijk een beetje tijd nodig, maar uiteindelijk kan je een hele mooie band opbouwen met de kinderen. Tot slot ‘betekenisvol’. Ik vind het heel betekenisvol werk. Je merkt echt dat je belangrijk bent voor de kinderen en dat wat jij doet ook ertoe doet. Zo heb ik een plan van aanpak geschreven om een kind naar de sportschool te laten gaan en dat plan is uitgevoerd en nu gaat hij gewoon 1 keer per week naar de sportschool! Niks is mooier dan resultaat voor je inzet zien. Daarnaast vind ik het betekenisvol, omdat Marcia en Ricardo je inbreng serieus nemen. Je kan dus iets inbrengen en daar gaan ze dan mee aan de slag. Zo kan je echt iets bijdragen.

Gezinshuis Het Baken is een hele fijne praktijkplek waar je goede begeleiding krijgt, veel verantwoordelijkheid, veel leermomenten, maar vooral heel veel onvergetelijke herinneringen. Je ontwikkelt je niet alleen als stagiaire, maar ook als persoon (bekende uitspraak van Ricardo😉). Naast het serieuze werk, is er ook altijd veel ruimte voor humor en gezelligheid, een hele fijne sfeer dus!

 Eline Beisiegel.

Ik ben Jasmijn Arts, 19 jaar oud en woonachtig in Milsbeek. Momenteel zit ik in mijn eerste jaar van de opleiding Social Work op de HAN in Nijmegen. Ik loop op de maandag stage in Gezinshuis Het Baken. Ik ben zowel in mijn eerste semester als mijn tweede semester aanwezig in het gezinshuis. Deze stageperiode loopt van 05/09/2022 tot 02/07/2023.

 Voor de opleiding Social Work heb ik de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Niveau 4 afgerond op het ROC in Nijmegen. Tijdens deze 3 jaar van de opleiding heb ik al op verschillende plekken stagegelopen (basisschool, kinderdagverblijf, speciaal voortgezet onderwijs). Graag wilde ik nu opzoek naar iets nieuws, iets wat zich meer richt op persoonlijke begeleiding. Uiteindelijk ben ik zo uitgekomen bij Gezinshuis Het Baken.  

 Stagelopen vind ik erg belangrijk. Een stage biedt mij de kans om mezelf op professioneel vlak te ontwikkelen en te leren hoe ik goed werk aflever, en tegelijkertijd te laten zien dat ik de juiste werkhouding bezit om carrière te maken in mijn vakgebied. 

 Momenteel ben ik al 6 weken lang stage aan het lopen bij het gezinshuis Het Baken. Het was voor mij volledig nieuw om stage te lopen in een gezinshuis. Ik vind het heel speciaal dat ik niet alleen bij de kinderen thuiskom, maar ook bij mijn praktijkbegeleiders. Hierdoor leer ik anders naar hen te kijken. 

 Marcia en Ricardo werken liefdevol, hard en betrokken. Wat ik erg belangrijk vind is dat ik heel snel mijn plekje heb gevonden op mijn praktijkplek. Marcia en Ricardo zijn twee ontzettend lieve mensen die echt zorgen voor een goede begeleiding. Ze geven goede feedback en nemen de tijd voor je als je belangrijke vragen hebt. Ze stralen uit dat ze beide het beste willen voor de kinderen en werken hier dus ook hard voor. De betrokkenheid die Marcia en Ricardo bieden vind ik een erg belangrijk onderdeel. Ik als stagiair word namelijk gelijk door hen behandeld. Ik word meegenomen in beslissingen en nieuwe informatie wordt naar mij door gekoppeld. Dit vind ik erg uniek voor een stagiaire. Hierdoor leer ik veel en ben ik er meer van bewust welke verschillende onderwerpen er allemaal bij een begeleiding van jongeren komen kijken.

 Tot slot vind ik het interessant dat gezinshuis Het Baken zich niet richt op een specifieke problematiek. Ieder kind is anders een heeft zijn eigen rugzakje. Het heeft natuurlijk allemaal nog wat tijd nodig, maar uiteindelijk kan ik met ieder kind individueel een prachtige band opbouwen.

 Elke maandag ga ik met plezier naar mijn stageplaats en s ’avonds ga ik met een fijn gevoel naar huis. Gezinshuis het Baken heeft een fijne sfeer, een goede begeleiding, veel leermomenten en erg fijne praktijkbegeleiders. Ik kijk er naar uit om de rest van mijn leerjaar mijzelf verder te ontwikkelen op deze fijne praktijkplek.

-Jasmijn Arts.

Mijn naam is Joey van Krevel. Ik ben 22 jaar oud en volg de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 op ROC Nijmegen. Dit schooljaar, van 30-08-2022 tot 14-07-2023 mag ik 3 dagen per week stage lopen bij gezinshuis Het Baken. Op dit moment zitten de eerste 10 weken er alweer erop. Voor mij is de tijd gevlogen. Ik heb het erg naar me zin bij Het Baken. Mede dankzij de gezinshuis ouders Ricardo en Marcia voelde ik me er al snel thuis. Bij gezinshuis Het Baken kan ik mezelf zijn en kan ik met eigen ideeën komen. Ik word gewaardeerd en serieus genomen. Ricardo en Marcia behandelen me meer als een collega dan als een stagiaire. Ze willen me er ook zo veel mogelijk bij betrekken. Zo word ik dan ook betrokken bij de gesprekken met de gedragsdeskundige bijvoorbeeld. Het is fijn om er bij betrokken te worden en te weten dat mijn stem ook gehoord wordt. Daarnaast kan ik altijd terecht bij Ricardo en Marcia als ik vragen heb. Ze hebben veel kennis over het vak en weten wat ze doen. Ook voor een praatje gaan ze niet uit de weg. Het zijn fijne en eerlijke mensen en zolang je je als stagiaire 100% inzet krijg je er 200% voor terug. 

Daarnaast is het werken met de kinderen ook geweldig. Het zijn 5 totaal verschillende kinderen met ieder een eigen ‘rugzakje’. Dit maakt het voor mij erg interessant en leuk om mee te werken. Je kijkt nu mee in hun leven en leert ze steeds beter kennen. Ook bouw je gaandeweg een band met elkaar op en dat maakt het ook zo mooi. Er is regelmatig tijd om leuke activiteiten te doen met de kinderen en Ricardo en Marcia geven mij hier ook vrijheid in. Zo ga ik o.a. met de jongens voetballen en ben ik al een paar keer een visje gaan eten in het centrum van Gennep.

 

Al met al vind ik gezinshuis Het Baken de ideale stageplek om kennis op te doen over het vak en jezelf te ontwikkelen. Naast dat het leerzaam is kan ik ook zeggen dat ik elke dag met veel plezier naar stage toe ga. Top stage dus!

– Joey van Krevel.

 

Gezinshuis Het baken is een door SBB erkende leer/stagebedrijf voor MBO en/of HBO.

Stagiaires in opleiding richting medewerkers specifieke doelgroepen,  pedagogisch medewerker en HBO pedagogiek, kunnen in het gezinshuis een interessante stage lopen. Als je interesse hebt om in een gezinshuis setting stage te gaan lopen kunnen een motivatiebrief naar ons mailen.

Gebruik onze website om te weten wat en hoe wij werken!

Zorg als je voor een kennismakinggesprek wordt uitgenodigd dat je goed voorbereid bent en beng je enthousiasme over.

Misschien ben jij dan wel onze nieuwe stagiaire!

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven | SBB (s-bb.nl)

Meld je aan als stagiair

Stuur een mail naar: info@gezinshuishetbaken.nl